Kącik Kulinarny
Kącik Kulinarny w Klanzowym Kąciku „Miłego Dnia”
Przepisy:
* Pulla (bułeczki fińskie)
50g drożdży
1 szk. mleka
1 kg mąki
1 szk. cukru
1 margaryna
1 jajko
2 łyżeczki soli
1 łyżka kardamonu
Do ciepłego mleka dodać drożdże. Zmieszać z jajem, cukrem, solą, kardamonem i 1 szk. mąki. Dodać rozpuszczoną margarynę. Wolno wsypywać mąkę i dobrze wyrobić ciasto. Uformowane bułki posmarować jajkiem. Wyrośnięte bułeczki piec ok. 10-15 minut w gorącym piekarniku 180-200 stopni.
Bułeczki można podawać przekrojone na pół, udekorowane bitą śmietaną i kropelką dżemu jagodowego. Smacznego.
* Ciasteczka owsiane „Jeżyki”
2 szk. cukru
½ szk. mleka
½ szk. masła
3 szk. płatków owsianych
1 szk. kakao
½ szk. wiórków kokosowych (ewentualnie)
Zagotować cukier, mleko, masło. Dodać resztę składników. Zagotować (ok. 2 min.) i natychmiast wykładać łyżka na folię. Poczekać do ostygnięcia. Smacznego.
* Kulki kasztanki
1 margaryna
¾ szk. cukru pudru
kakao (do smaku)
zapach
5 ½ paczek herbatników
Margarynę ucierać z cukrem, zapachem. Dodawać pokruszone herbatniki. Wymieszać i dodać kakao. Uformowaną w kulki masę obtoczyć w pokruszonych herbatnikach.
* Sałatka słoneczna
puszka kukurydzy
żółty ser według uznania
cebulka lub por (do smaku)
majonez
przyprawy
Pokroić cebulkę, zetrzeć żółty ser na grubych oczkach, dodać kukurydzę. Wszystko wymieszać,
dodać majonez, przyprawić sałatkę.
* Orzeźwiająca zielona surówka
świeży ogórek
koperek
ziarenka słonecznika
rzodkiewka (jeśli ktoś chce)
przyprawa do sałatek
oliwa z oliwek
Pokroić warzywa, dodać przyprawy, wymieszać.
* Pierniki staropolskie
1kg mąki
2 dag sody oczyszczonej
40 dag cukru pudru
2 jaja
przyprawa piernikowa
30 dag miodu (rozpuścić)
10 dag masła/margaryny
Wymieszać składniki. Ciasto zostawić na noc w lodówce. Ciasto wałkować na około pół centymetra i wykrawać kształty foremkami. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia. Pierniki można udekorować, zrobić dziurkę i wieszać na choinkę.
* Potrawka po chińsku
4 piersi kurze
1 cebula
½ czerwonej papryki
½ puszki kukurydzy
imbir
sos sojowy
kieliszek wódki (tylko dla dorosłych)
Zeszklić cebulę i zdjąć z patelni. Na pozostawionym tłuszczu obsmażyć piersi pokrojone w paseczki. Posypać pieprzem, imbirem, dodać sos sojowy i cebulę. Następnie paprykę pokrojoną w kostkę, kukurydzę i wódkę. Podawać z ryżem i surówką.
* Surówka
kapusta pekińska
cebula
por
pomidor
pomarańcza
rodzynki
orzechy
słonecznik
Warzywa i pomarańczę drobno pokroić. Dodać resztę składników, wymieszać i doprawić odrobiną oliwy z oliwek, solą , pieprzem.
* Sałatka meksykańska
puszka czerwonej fasolki
puszka kukurydzy
puszka groszku
pół świeżej papryki
sól, pieprz, pieprz cayenne
majonez, musztarda
Do fasolki, groszku, kukurydzy dodać całą resztę składników pokrojoną w kostkę. Wymieszać z kilkoma łyżkami majonezu i łyżeczką musztardy. Mocno doprawić. Jeśli nie mamy pod ręką pieprzu cayenne można go z powodzeniem zastąpić ostrą papryką albo papryką chili.
* Bigos
kapusta kiszona
kiełbaska
boczek
mięso wieprzowe
rodzynki
suszone śliwki
przyprawa do bigosu
* Zebra
2,5 szk. mąki
1,5 szk. cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
1 szk. oleju
1 szk. wody przegotowanej
dodatkowo:
3 łyżki kakao
3 łyżki mąki
Wszystko wymieszać. Ciasto podzielić na pół, do jednej części 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki mąki. Lać na przemian, zaczynając od środka formy. Ciasto wlewać na środek każdej części ciasta.
* Tort z bitą śmietaną
Biszkopt
5 jajek
¾ szk. cukru
1 szk. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek waniliowy
Do biszkoptu można dodać 3 łyżki kakao. Składniki mieszać robotem w jedną stronę. Ciasto wlać do okrągłej formy o średnicy ok. 23 cm. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. W zależności od grubości biszkoptu przekroić na dwie lub trzy części. Każdą warstwę biszkoptu nasączyć ponczem. Środkową warstwę biszkoptu można posmarować dżemem z czarnej porzeczki lub śliwkowym. Tort udekorować według uznania.
* Bita śmietana
500 g śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
W trakcie ubijania śmietany, dodać cukier puder.
* Poncz
przegotowana woda z cukrem
sok z cytryny
klika kropel olejku—arakowy lub rumowy
* Koreczki
chlebek
żółty ser
wędlina
ogórek kiszony
papryka
Pokrojone w kostkę składniki nadziać na wykałaczki.
* Ciasto owocowe pani Basi
1, 5 szkl. cukru
1,5 szkl. oleju
1, 5 szkl. maki pszennej
1,5 szkl. mąki ziemniaczanej
4-5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
zapach
ok. 0,5 kg jabłek lub innych owoców
zmiksować jaja, cukier, olej
powoli dodawać resztę
- można zrobić kruszonkę łącząc: masło, wiórki kokosowe, mąka
- piec ok. 50 minut, 180 stopni
- Ciasto z cukinią/dynią
3 szkl. maki pszennej
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 szkl. startej cukinii/dyni
1 łyżka śmietany
zapach/ cukier waniliowy
- wszystko wymieszać na jednolitą masę
- piec ok. 50 minut, 180 stopni