Kącik Kulinarny


Kącik Kulinarny w Klanzowym Kąciku „Miłego Dnia”
 

Przepisy:


Pulla (bułeczki fińskie) 

50g drożdży

1 szk. mleka

1 kg mąki

1 szk. cukru

1 margaryna

1 jajko

2 łyżeczki soli

1 łyżka kardamonu

      Do ciepłego mleka dodać drożdże. Zmieszać z jajem, cukrem, solą, kardamonem i 1 szk. mąki. Dodać rozpuszczoną margarynę. Wolno wsypywać mąkę i dobrze wyrobić ciasto. Uformowane bułki posmarować jajkiem. Wyrośnięte bułeczki piec ok. 10-15 minut w gorącym piekarniku 180-200 stopni.

Bułeczki można podawać  przekrojone na pół, udekorowane bitą śmietaną i kropelką dżemu jagodowego.  Smacznego. 


Ciasteczka owsiane „Jeżyki” 

2 szk. cukru

½ szk. mleka

½ szk. masła

3 szk. płatków owsianych

1 szk. kakao

½ szk. wiórków kokosowych (ewentualnie)

      Zagotować  cukier, mleko, masło. Dodać resztę składników. Zagotować  (ok. 2 min.) i natychmiast wykładać łyżka na folię. Poczekać  do ostygnięcia. Smacznego. 


Kulki kasztanki 

1 margaryna

¾ szk. cukru pudru

kakao (do smaku)

zapach

5 ½  paczek herbatników

      Margarynę  ucierać z cukrem, zapachem. Dodawać pokruszone herbatniki. Wymieszać i dodać kakao. Uformowaną w kulki masę  obtoczyć w pokruszonych herbatnikach.  


Sałatka słoneczna 

puszka kukurydzy

żółty ser według uznania

cebulka lub por (do smaku)

majonez

przyprawy 

      Pokroić  cebulkę, zetrzeć żółty ser na grubych oczkach, dodać  kukurydzę. Wszystko wymieszać,

dodać majonez, przyprawić  sałatkę. 


Orzeźwiająca zielona surówka 

świeży ogórek

koperek

ziarenka słonecznika

rzodkiewka (jeśli ktoś  chce)

przyprawa do sałatek

oliwa z oliwek

      Pokroić  warzywa, dodać przyprawy, wymieszać. 


Pierniki staropolskie 

1kg mąki

2 dag sody oczyszczonej

40 dag cukru pudru

2 jaja

przyprawa piernikowa

30 dag miodu (rozpuścić)

10 dag masła/margaryny

      Wymieszać  składniki. Ciasto zostawić na  noc w lodówce. Ciasto wałkować na około pół centymetra i wykrawać kształty foremkami. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia. Pierniki można udekorować, zrobić dziurkę i wieszać na choinkę.  


Potrawka po chińsku 

4 piersi kurze

1 cebula

½ czerwonej papryki

½ puszki kukurydzy

imbir

sos sojowy

kieliszek wódki (tylko dla dorosłych)

      Zeszklić  cebulę i zdjąć z patelni. Na pozostawionym tłuszczu obsmażyć  piersi pokrojone w paseczki. Posypać pieprzem, imbirem, dodać  sos sojowy i cebulę. Następnie paprykę pokrojoną w kostkę, kukurydzę i wódkę. Podawać z ryżem i surówką.


Surówka 

kapusta pekińska

cebula

por

pomidor

pomarańcza

rodzynki

orzechy

słonecznik

  Warzywa i pomarańczę drobno pokroić. Dodać resztę składników, wymieszać i doprawić odrobiną oliwy z oliwek, solą , pieprzem. 


Sałatka meksykańska 

puszka czerwonej fasolki

puszka kukurydzy

puszka groszku

pół świeżej papryki

sól, pieprz, pieprz cayenne

majonez, musztarda

      Do fasolki, groszku, kukurydzy dodać całą resztę składników pokrojoną w kostkę. Wymieszać z kilkoma łyżkami majonezu i łyżeczką musztardy. Mocno doprawić. Jeśli nie mamy pod ręką pieprzu cayenne można go z powodzeniem zastąpić ostrą papryką albo papryką chili. 


Bigos  

kapusta kiszona

kiełbaska

boczek

mięso wieprzowe

rodzynki

suszone śliwki

przyprawa do bigosu


Zebra 

2,5 szk. mąki

1,5 szk. cukru

cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jaja

1 szk. oleju

1 szk. wody przegotowanej

      dodatkowo:

3 łyżki kakao

3 łyżki mąki

      Wszystko wymieszać. Ciasto podzielić na pół, do jednej części 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki mąki. Lać na przemian, zaczynając od środka formy. Ciasto wlewać na środek każdej części ciasta. 


Tort z bitą śmietaną 

 Biszkopt

 5 jajek

¾ szk. cukru

1 szk. mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

olejek waniliowy

      Do biszkoptu można dodać 3 łyżki kakao. Składniki mieszać robotem w jedną stronę. Ciasto wlać do okrągłej formy o średnicy ok. 23 cm. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut.  W zależności od grubości biszkoptu przekroić na dwie lub trzy części. Każdą warstwę biszkoptu nasączyć ponczem. Środkową warstwę biszkoptu można posmarować dżemem z czarnej porzeczki lub śliwkowym. Tort udekorować według uznania.  


Bita śmietana 

500 g śmietany 36%

3 łyżki cukru pudru

      W trakcie ubijania śmietany, dodać cukier puder.


Poncz 

przegotowana woda z cukrem

sok z cytryny

klika kropel olejku—arakowy lub rumowy


Koreczki 

chlebek

żółty ser

wędlina

ogórek kiszony

papryka

      Pokrojone w kostkę składniki nadziać na wykałaczki. 

 


Ciasto owocowe pani Basi

 1, 5 szkl. cukru

1,5 szkl. oleju

1, 5 szkl. maki pszennej

1,5 szkl. mąki ziemniaczanej

4-5 jaj

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka śmietany

zapach

ok. 0,5 kg jabłek lub innych owoców

zmiksować jaja, cukier, olej

powoli dodawać resztę

  • można zrobić kruszonkę łącząc: masło, wiórki kokosowe, mąka
  • piec ok. 50 minut, 180 stopni

  • Ciasto z cukinią/dynią

 

3 szkl. maki pszennej

1 szkl. cukru

1 szkl. oleju

3 jaja

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

3 szkl. startej cukinii/dyni

1 łyżka śmietany

zapach/ cukier waniliowy

  • wszystko wymieszać na jednolitą masę
  • piec ok. 50 minut, 180 stopni